Eau de Toilette, Eau de Parfum ve Parfüm Terimleri arasındaki farklar


High end diye tabir ettiğimiz pahalı markalı parfüm alırken çoğumuz araştırma yapıyoruz diye tahmin ediyorum. Özellikle son zamanlarda internette parfümlerin mağazalardan daha uygun fiyatlı satılmasının ardından hepimiz fiyatlara daha çok dikkat eder olduk, nerede daha uygun diye siteler arası fink atiyoruz:) Ürünün üzerinde yazanlar, kalıcılığı ve fiyatı hakkında ilişki kurmak isteyenler, eau de toilette mi parfüm mü daha kalıcıydı diyen sevgili okurlar, bu yazı sizlere geliyor.

Eau de toilette, eau de parfum vb. terimler, parfümün içerisindeki koku esansının yoğunluğuna işaret eder. Kokuyu veren esans yağlarının ve alkolün parfüm içerisindeki yüzdesine göre, aldığımız parfümün niteliği değişir. İngilizce tabiri ile "Parfum" olarak geçen çeşidinin içerisinde %15-25 arasında esans yağ bulunur ve genellikle piyasada bulabileceğiniz en yoğun, en kalıcı parfüm türüdür. Alkol içerisinde çözünen esans yağı azaldıkça, ingilizce ve fransızcada - ve türkçede-  "eau" olarak geçen çeşitleri piyasada görmeye başlarız. 

Eau olarak geçen parfümler de kendi arasında içerisindeki alkol miktarına göre aşağıdaki gibi çeşitlere ayrılırlar: 

Eau Fraiche (Fresh): İçerisinde %3 ya da daha az esans yağ vardır. Marc Jacobs Daisy Eau So Fresh, Miss Dior Eau Fraiche örnektir. 
Eau de Cologne: EDC %2-5 arası esans yağlar içerir. 
Eau de Toilette: EDT %4-10 arası esans içerir. 
Eau de Parfum: EDP %8-15 arası esans içerir. Genelde markaların en konsantre parfümleridir. 
Parfum: 15-25% arası esans içerir. 

Hepimizin tahmin edeceği gibi koku ağırlıkları ve kalıcılık, aşağıdan yukarıya doğru artış gösterir. Dikkat ettiyseniz bahar ve yaz aylarında eau fraiche'lerin piyasada hakimiyeti artar, bu durum eau fraiche'lerin hafif olmasından kaynaklanmaktadır. 

Yani efendim, toparlamak gerekirse, çoğu parfümün hem EDP hem EDT'lerinin olduğu düşünülürse, ürünleri alırken ve fiyatları değerlendirirken bu içerik ayrımına dikkat etmek gerekir. 
Mutlu alışverişler:)

0 yorum var.: