AHA Nedir, Ne İşe Yarar? AHA İçeren Ürünler

Yazın da bitmesiyle cildimizi yavaş yavaş kış nemlendiricilerine, onarıcı ürünlere, yoğun bakım kürlerine alıştırıyoruz. Özellikle yazın güneşin cildimizde yarattığı hasarları en aza indirebilmek için en çok tercih edilen ürünlerden büyük bir kısmı AHA'lı ürünler.

AHA nedir?
AHA'lar aynı zamanda meyve asitleri olarak bilinir. İşleyişi, cilt hücreleri arasındaki tutkal benzeri bağları çözerek ölü derileri cilt yüzeyinden uzaklaştırmaktır. Bu sayede hasarlı hücreler zamanla kaybolur, cilt parlaklaşır. Cildimizin belli bir süre sonra ölü hücreleri uzaklaştırmak, cilt yenilemek gibi özellikleri var ancak AHA kullanarak bu işlevi hızlandırabiliriz. Cilde en hızlı etki eden AHA'lar glikolik asit ve laktik asittir. AHA kullanırken dikkat etmemiz gereken en önemli şey ise gündüzleri mutlaka ama mutlaka güneş koruyucu kullanarak yeni ve taptaze cildimizi korumaktır. 

Benim tercihim bu noktada glikolik asit. Ucuz ya da pahalı ayırt etmeksizin birçok ürün belli oranlarda glikolik asit kullanarak ölü hücrelerden arınabilir, gözeneklerinizi olabildiğince sıkı ve temiz tutabilirsiniz. (Gözenek görünümünden tamamen kurtulmak maalesef mümkün değil.) Raflarda bulabileceğiniz ürünler arasında en optimal glikolik asit yüzdesi 10'dur, 10'dan fazlasını önlem almadan kullanmamak gerekir; aksi halde aşırı soyulma, hassasiyet, kızarıklık gibi yan etkiler görebilirsiniz. 

  • 10%-15%: Günlük ya da gün aşırı kullanılabilir.
  • 20%-30%: Merkezlerde ya da eğitimli kişiler tarafından daha önceden alıştırılmış ciltlerde kullanılabilir, sonuçlar mikrodermabrazyon etkisine yakındır. 1-3 uygulama ile ciltteki ince çizgilerde azalma olur, cilt yüzeyi yumuşar. Yıl içerisinde tekrar edilmesi sizin yararınıza olur. 
  • 50%-70%: Genelikle doktorların kullandığı ve kesinlikle tecrübesiz kullanmamanız gereken yüzdelerdir. Lekelerin giderilmesinde, daha olgun ciltlerin kırşıklarını azaltmak için kullanılabilir, daha ciddi kızarıklıklar, ve deri dökülmeleri meydana gelebilir. 
Ucuzdan pahalıya her fiyat skalasında glikolik asit içeren ürün bulmak mümkün. Olay, L'Oréal ve Garnier'in de AHA içeren gece serumları var. Avon Anew serisi aynı şekilde ürün yapıyor. 
Bioderma Sebium Serum'un güzel olduğunu okuyorum hep, en kısa zamanda onu deneyeceğim. Diğer dermokozmetik markalarında da bu tür ürünler bulabilirsiniz. (Priori'nin de AHA serisi var, aynı şekilde Avene de glikolik asitli ürünler yapıyor.)

Hazır konusu gelmişken, benim merak ettiğim diğer bir ürün ise, yazısını yazacağım ve wishlist'e aldığım Alpha H Liquid Gold adındaki glikolik bazlı bir ürün. En kısa zamanda yazacağım.
Amerika'dan alma ihtimali olanlar için Paula's Choice, Peter Thomas Roth'un ürünleri başarılı. 
Bunlar dışında Neostrata ve Benev ise benim kullanıp memnun kaldıklarımdan, Neostrata yazısını burada görebilirsiniz. 

Sizin aklınıza gelenler, memnun kaldığınız ürünler var mı?
Sevgiler x,

2 yorum var.:

Adsız dedi ki...

ben de eczaneden dermasence'in kremini almistim, cok memnun kaldim. cene bölgemdeki sivilceleri yavas da olsa kurutup giderdi. aha'nin faydasini kesinlikle gördüm :)

Adsız dedi ki...

ben doa kozmetikten alıyorum, glikolik asit 6 liraya çok memnunum bende